Opstand

Maar schijn bedriegt. Er wordt openlijk ‘Touris Raus!’ op de muren gekalkt, toeristen belaagd en protestbijeenkomsten georganiseerd. In een ironisch bedoelde video steken de eigenaren van een drukbezocht nieuw café hilarisch de draak met dit sentiment.

Met een heel duur woord heet dit fascinerende fenomeen in grote steden ‘gentrification‘, de opwaardering van een buurt op sociaal, cultureel en economisch gebied. Van kansarme achterstandsbuurt tot hippe stadswijk. Zoals Chelsea in Londen en Brooklyn in New York. De Nederlandse stadsgeograaf Jos Gadet spreekt in zijn recente boek ‘Terug Naar De Stad’ van ‘revitalisering’, iets wat nu ook volop aan de gang is in De Baarsjes in Amsterdam.

In Berlijn gaat dit proces zo snel, dat het volgens de Süddeutsche Zeitung bijna op een kansspel begint te lijken; wat wordt de volgende ‘hippe’ buurt, wat is de volgende ‘place to be’? Tussen haakjes, Lichtenberg, of all places, volgens de krant.

Een sterk staaltje van ‘gentrification’ zag ik deze zomer in Budapest. De oude vervallen Joodse volkswijk in Pest is daar werkelijk ontploft. Tien jaar geleden moest je bijna een zaklantaarn van huis meenemen om er überhaupt de weg te kunnen vinden, zo donker, verlaten en unheimlich – maar daardoor ook spannend – was het.

Nu sjokken hele horden toeristen uit alle hoeken van Europa hier door de nauwe straatjes op naar het laatste vertier. De pas geopende café’s en restaurants spugen gretig toeristen in en uit. Taxi’s rijden af en aan. Overal worden de straten en huizen in razend tempo opgeknapt. Investeren loont weer.

Het is alsof de inwoners van deze wijk plots een goudmijn hebben ontdekt, er heerst een ware goudkoorts. Nog vijf jaar en deze wijk is het ‘nieuwe’ Prenzlauer Berg’ van Europa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: