Zoek

Daarnaast heb je de tragische gevallen; popmuzikanten die opeens geen noot meer raken, ten prooi vallen aan hun eigen beroemdheid of gewoon van voren niet meer weten hoe ze van achteren leven. Koning geworden van hun eigen ‘Empire of Dirt’, in de woorden van Johnny Cash.

Brian Wilson van de Beach Boys is een verhaal apart, geestelijk gezien jarenlang compleet de weg kwijt, voor hij onlangs opnieuw het licht zag. Boze tongen beweren dat het muzikale genie sinds het ‘Smile‘ debacle in 1968 nooit meer helemaal de oude is geweest. Hij liet op het hoogte- dan wel dieptepunt van zijn waanzin zijn hele huis volstorten met zand zodat hij misschien weer in contact kon komen met het voor hem zo vertrouwde ‘beach’ gevoel.

De meest wonderbaarlijke en mysterieuze verdwijning in de popmuziek is ongetwijfeld die van Syd Barrett, voormalig zanger van Pink Floyd. Door zijn oude makkers uit zijn eigen band gezet, vervolgens compleet doorgedraaid, helemaal berooid terug bij zijn oude moeder op het platteland om vervolgens nooit meer buiten te komen.

Pink Floyd brengt jaren later een eresaluut aan hun oude zanger en inspiratiebron, nadat ze hem in geen tijden meer hebben gezien. ‘Shine On You Crazy Diamond‘. Tijdens de opnames zit in de hoek zit een of andere verdwaalde figuur bedremmeld toe te kijken, waarvan niemand weet wat ie daar eigenlijk komt doen. Hij ziet eruit als een verlopen zwerver.

Het blijkt niemand anders dan Syd Barrett zelf te zijn geweest. Niemand van de bandleden had hem herkend, zo erg was ie er aan toe. Hij heeft daar ongemerkt naar de onsterfelijk geworden song over hem zelf zitten luisteren. De geest van Syd Barrett was ergens ‘in the room’. Een spookverschijning. Onwerkelijk gewoon.

‘And what exactly is a dream? And what exactly is a joke?’

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: