Blond

Wolkers verklaarde ooit zijn liefde aan Marilyn, met de nadrukkelijke uitleg dat het hier louter om een projectie ging, een idee, waarvan Marilyn dus haast letterlijk de belichaming was geworden. Als schrijver en man van de wereld kende hij immers verdomd goed ‘het verschil tussen het witte doek en het witte laken’ zoals hij het noemde.

In een aardige observatie van ‘fotodetective’ Hans Aarsman van de beroemde ‘Ulysses‘ van Eve Arnold, de foto waarin Marilyn in badpak diep in het onbegrijpelijke meesterwerk van Joyce is verzonken, verdenkt hij haar van een mislukte poging indruk te maken op haar ‘intellectuele’ echtgenoot Arthur Miller. Een pose dus. Maar er blijken veel meer foto’s van haar met ‘Ulysess’ te zijn, in steeds wisselende badpakken. Of vergroot dat het raadsel juist alleen maar?

Als kunstwerk zou de titel ervan moeten luiden: ‘Marilyn leest!’ Een wonder op zich.

Mijn droomvrouw, mijn gedroomde vrouw is sinds het begin der tijden Brigitte Bardot. Met hoeveel andere droomvrouwen ik nadien ook korte of langere tijd heb gedweept, Bardot ben ik altijd trouw gebleven. Een klein mannelijk tekort, of in de woorden van de pas overleden dichter Kopland onmiskenbaar onderdeel van ‘de onbegrijpelijke wereld van een man’.

In mijn huis geen bidpentje van Maria, maar wel een prachtige ingelijste zwart wit foto op de schoorsteenmantel van een jonge nog onbekende Bardot gemaakt in de Parijse Harcourt studio, ergens rond 1954. Met grote valse oogwimpers en jawel, donker gelokte haren lijkt ze nog het meest op het klassieke zigeunermeisje, maar dan allesbehalve treurend. Met uitdagende blik kijkt ze de wereld in die amper twee jaar later aan haar voeten zou liggen.

Als het nodig is, dan kan ik een kaarsje voor haar branden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: